Jak usunąć kanał na YouTube? Jak ukryć Kanał na YouTube?

Jak usunąć kanał na YouTube

Jak usunąć konto na Youtube?

Jeśli posiadasz konto w serwisie Youtube i z  jakiegoś powodu chcesz je usunąć, to jesteś w dobrym miejscu. Być może chciałbyś zmienić kontent lub kierowac swoje filmy do innej grupy odbiorców. Krótko mówiąc, zastanawiasz się, w jaki sposób przestać być widocznym na platformie Youtube. Możesz to zrobić na dwa sposoby, o których dowiesz się z tego artykułu. 

Jak ukryć kanał na Youtube?

Pierwszą z możliwości, aby publikowane przez Ciebie treści nie były widoczne dla użytkowników podczas przeglądania serwisu Youtube jest tymczasowe ukrycie konta. Warto, abyś zdecydował się na tę opcję, jeśli nie masz pewności, czy za jakiś czas nie będziesz chciał powrócić do swojego profilu i działać dalej. Wybierając tymczasowe usunięcie konta, znika ono z wyszukiwarki, a przesłane przez Ciebie filmy, polubienia, subskrybenci oraz subskrybcje stają się prywatne. Nikt poza Tobą nie ma do nich wglądu. 

Należy zaznaczyć, że jeśli tymczasowo ukryjesz konto na Youtube, to Twoje dotychczasowe komentarze oraz odpowiedzi zostaną trwale usunięte. Natomiast nadal beziesz pisadać konto w innych usługach Google. 

Aby ukryć swoj kanał w serwisie Youtube, musisz wykonać 8 prostych kroków:

  1. Zaloguj się w YoutubeStudio;
  2. Pol lewej stronie znajduje się boczny pasek. Wybierz na nim zakładkę Ustawienia;
  3. Kolejno wejdź w Kanał, a następnie przejdź do sekcji Ustawienia zaawansowane;
  4. Wybierz opcję Usuń treści z Youtube. Ta opcja znajduje się u dołu strony, na której jesteś;
  5. Przekierowano Cię do strony, która umożliwia usunięcie lub ukrycie Twojego kanału. Podaj swoje dane do logowania na konto Google, aby przejść do kolejnego kroku;
  6. Natępnie wejdź w zakładkę Chcę ukryć swoje treści;
  7. Potwierdź, jakie treści mają zostać ukryte na Twoim koncie, klikając w odpowiednie pola;
  8. Na koniec zatwierdź swoje działania, klikając Ukryj mój kanał.

Po wykonaniu tych czynności, Twoje konto w serwisie Youtube zostanie ukryte i odbiorcy nie będa mieli do niego dostepu. Ty jednak nadal bedziesz mógł oglądać filmy, dodawać je do ulubionych oraz subskrybowac kanały innych użytkowników. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz przywrócic Twoje konto.

Jak przywrócić kanał na Youtube?

Jeśli zdecydujesz się powrócić na platformę Youtube, możesz to zrobić w bardzo szybki sposób. Kluczowe jest tuataj, czy posiadasz konto, jakiejś marki, czy nie.

Jeśli nie, to aby przywrócić konto na YT, wykonasz to 5 szybkimi ruchami:

  1. Zaloguj się w serwisie Youtube;
  2. Następnie kliknij w Strona tworzenia Kanału;
  3. Wypełnij formularz, który się tam pojawi;
  4. NIE KLIKAJ w formularzu „Aby użyć nazwy firmy lub innej, kliknij tutaj”, ponieważ w ten sposób utowrzysz nowy kanał, zamaist przywrócić obecny;
  5. Zatwierdź formularz, a Twój kanał będzie znowu publiczny. 

Jeśli posiadasz konto marki, wykonaj 7 równie prostych kroków:

  1. Zaloguj się w serwisie Youtube;
  2. Kliknij na Twoje zdjęcie profilowe;
  3. Wejdź w opcję Ustawienia;
  4. Następnie kliknij zakładkę Konto, po czym przejdź do sekcji Dodaj kanały lub zarządzaj nimi;
  5. Zaznacz Ukryty Kanał;
  6. Pojawi się okno Tworzenia nowego kanału;
  7. Zatwierdź zmiany klikając OK.

Od tego momentu będziesz mógł dodawać swoje filmy, a Twoi fani bedą mogli je oglądać, lajkować i komentować. Będą oni mogli także subskrybowac Twoje konto na YT i nawiązać z Tobą kontakt. 

Jak usunąć konto na Youtube?

Jeśli podjąłeś ostateczną decyzję, że nie chcesz działać w serwisie Youtube, to dobrą opcją dla Ciebie jest usunięcie konta. Dzięku temu artykułowi dowiesz się, jak usunąć konto na YT. Jest to proste do wykonania, jednak musisz pamietać, że niesie za sobą nieodwracalne konsekwencje. Usunięcie kanału na YT powoduje, że jego zawartość, filmy, komentarze, historia, wiadomości oraz playlisty trwale znikną i nie bedzie można ich przywrócić. 

Jak więc możesz usunąć kanał na YT. Wykonasz to za pomocą 8 szybkich kroków:

  1. Na początek zaloguj się w YoutubeStudio;
  2. Pol lewej stronie znajduje się boczny pasek. Wybierz na nim zakładkę Ustawienia;
  3. Kolejno wejdź w Kanał, a następnie przejdź do sekcji Ustawienia zaawansowane;
  4. Wybierz opcję Usuń treści z Youtube. Ta opcja znajduje się u dołu strony, na której jesteś;
  5. Przekierowano Cię do strony, która umożliwia usunięcie lub ukrycie Twojego kanału. Podaj swoje dane do logowania na konto Google, aby przejść do kolejnego kroku;
  6. Natępnie wejdź w zakładkę Chcę trwale usunąć swoje treści;
  7. Potwierdź, jakie treści mają zostać ukryte na Twoim koncie, klikając w odpowiednie pola;
  8. Na koniec zatwierdź swoje działania, klikając Usuń moje treści;

W ten sposób usunąłeś swoje konto na Youtube. Pamiętaj, wykonując ten krok, nie będziesz mógł juz przywrócić swojego konta. 

Jeśli chcesz przestać działać w serwisie YT, masz dwie możliwości. Dowiedziałeś się jak ukryć oraz jak usunąć kanał na YT. Od Ciebie zależy, na którą opcję się zdecydujesz, warto jednak być rozważył, czy planujesz powrócić ze swoim kanałem w przyszłości, czy chcesz trwale zakończyć przygodę z nim w internecie. 

Jak przydatny był ten wpis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0